Spring til indhold

Jakker til piger

Da jeg ankom, var det regnvejr. Det er ikke særligt sjovt at ankomme til ferieøen, og så øser det bare ned. Jeg havde lejet en lille bil. Så det første jeg havde tænkt at gøre, var at køre hen til supermarkedet og købe ind til den kommende uge: Ris, cornflakes, grøntsager, en kylling, rengøringsmidler mv. Du kender det nok. Men planen blev ændret: Jeg måtte køre ind til centrum for at købe en regnfrakke. Nu er det sin sag at lede efter frakker eller jakker til kvinder et nyt sted, så jeg parkerede på den offentlige plads og skyndte mig ind til gågaden. Det første køb blev en paraply. Sådan en af de der små, kompakte nogen man kan pakke sammen, så de ikke fylder noget. Dårligt køb. Den gik selvfølgelig i stykker lige med det samme, sådan, lige efter at jeg var kommet 20 meter væk fra butikken, og havde fået den slået op. Den vippede bare lige op i vinden.

Regnjakker måske

Jeg gik langs gågadens forretningsvinduer og fandt indgangspartierne, hvor jeg kunne stå og vente på, at regnen skulle holde op, så jeg kunne komme hen til næste forretning. Nåede endelig hen til en forretning, som sælger tøj til damer. Gik ind og spurgte efter en vindjakke. En regntæt en. Pigen, som arbejdede i forretningen, kiggede på mig, som om jeg var faldet ned fra månen. ”Det har vi da ikke. Regn er sjældent her, så det sælger vi ikke. Jeg kan hjælpe dig med en bluse, som er tør!” Det var ikke lige det, jeg havde tænkt mig. Bare en vind- og vandtæt jakke. Det behøver ikke at være den hotteste model. Bare en almindelig jakke, som kan dække af for regnen.

Jeg springer mellem vandpytterne hen til den næste forretning med dametøj. Finder en, som ser lidt ’udslidt’ ud. Sådan et look fra, dengang, hvor ordene ’trikotage’ og ’fondue’ var på mode. Går ind og spørger, om de mon har en afdeling med jakker til kvinder.

En buttet kvinde smiler og siger ja, derovre. Hun peger hen mod det fjerneste hjørne. ”Er det en jakke til regnen?” Spørger hun. Det kan jeg kun sige ja til.

God service

Hun er rigtigt sød, kommer hen og hjælper mig med at finde min størrelse. Hun viser mig en 7 – 9 forskellige regnfrakker, som hun alle sammen roser i gode toner. God kvalitet, vaskbar, holder på varmen, men din hud kan ånde i den. Èn har indvendige elastikker, så man ligesom kan lukke helt til ved håndleddene. En anden har velcro-bånd på ærmerne, så de kan strammes om håndleddene. En tredje har et fleece-lignende materiale indvendigt. Den er rigtig varm. Osv. Osv. Jakkernes farver er de neutrale, sorte, mørkeblå og grå. En enkelt har lidt pangfarve ved lynlåsene. Orange. Så kan man da se, hvor lommerne er. Og praktisk med lynlåse på lommerne. Nemme at åbne og sikre. Hun ævler løs om regnfrakkerne. Jeg ender med at købe den jakke med de orange lynlåse. Egentlig tror jeg, at jeg køber den, fordi jeg bare gerne vil have, at hun holder mund, så jeg kan komme videre.

Også jakker til mænd

Han har en meget lang ønskeseddel, min dreng. Han fylder 17 i næste uge, og jeg har fået forbud mod at lave lagkage og synge fødselsdagssang om morgenen. Han har selv stået for festarrangementerne. Festen bliver holdt om lørdagen, og alle hans venner og veninder kommer. De bliver vist omkring 25 unge mennesker. Vi, min mand og jeg har fået at vide, at vi sagtens kan tage på en lang weekend i sommerhuset. Vi skal ikke være bekymret for noget i huset. Han skal nok styre det. Han har lovet, at huset er rent søndag eftermiddag, når vi kommer tilbage.

Ja, nu for vi se. Jeg er ikke meget for det, men han skal have chancen. Så den får han. Jeg har lovet ham at hjælpe ham med indkøbene til festen. Så jeg finder bilnøglerne frem for at køre ind til byen for at købe en gave til ham og samtidigt få indkøbene til festen overstået.

Unge mænd

Jeg kigger på hans ønskeseddel. Der står en masse navne på forskellige gadgets og udstyr til hans pc. Det gider jeg simpelthen ikke at købe til ham. Det er alligevel aldrig, det helt rigtige, jeg får købt, så jeg vælger at være den praktiske, kedelige mor. Han ønsker sig nemlig også en cykeljakke. Sådan en soft shell. Det er da til at finde ud af. Nu skal jeg bare finde en butik, som sælger jakker til mænd. Unge mænd.

Jeg tænker, at den bedste løsning er at gå i en forretning, der sælger sportsudstyr. Sådan en af de her butikker med løbesko og T-shirts. Jeg finder én stor forretning inde ved centrum. De har alt, hvad sportsglade mennesker skal bruge. Finder afdelingen med sportsjakker. Og her går jeg helt i stå. Der er mange forskellige jakker. En ung mand kommer og spørger, om han kan hjælpe mig. ”Er det dig?” Spørger jeg. Jeg kender den unge mand. Det er en af min drengs klassekammerater. ”Hvad laver du her?” Han smiler og forklarer, at han arbejder i butikken i nogle timer hver uge for at spare sammen til en rejse nu her, når de er færdige med gymnasiet til sommer. Jeg spørger ham, om han vil hjælpe mig med at finde en god jakke til min dreng. Én han bliver glad for at bruge, når han cykler. Det vil han naturligvis gerne, fortæller han.

Han viser mig flere forskellige. Nogle af dem sidder helt tæt til kroppen, andre er lidt mere løse i det. De er flotte, har smarte detaljer med kontrastfarver. Der er også nogle med reflekser på. Jeg forklarer, at det helst skal være en soft shell. Jeg ved i virkeligheden ikke helt, hvad det er, men har en idé om, at det er en vindtæt jakke. Min drengs klassekammerat bladrer igennem alle jakkerne til mænd. Han finder én frem, som han mener, er den rigtige størrelse. Han forklarer, at det er en af de bedste jakker af den type på markedet. Og det er et meget populært mærke. Han er sikker på, at det lige er den jakke, min dreng ønsker sig. Jeg slår til og køber jakken med det samme. Får et byttemærke på, hvis nu den ikke passer.