Spring til indhold

1000 slags hovedpine

Vidste du, at der findes cirka 1000 forskellige typer af hovedpine? Det er et gevaldigt antal. Men det er altså sandt. Langt de fleste af hovedpinerne tilhører den kategori, som lægerne kalder for ’sekundære hovedpiner’.” Sekundære hovedpiner”, tænker du nok, ”er der så noget, der hedder primære eller tertiære hovedpiner?”

I daglig tale skelner lægerne mellem primære og sekundære hovedpiner.

Primære hovedpiner

Primære hovedpiner er hovedpiner, som er en sygdom i sig selv. Fx er migræne en primær hovedpine. Spændingshovedpine bliver også karakteriseret som en primær hovedpine. Har du hovedpine, og den fx skyldtes, at du har bihulebetændelse eller tandpine, så kaldes det for en sekundær hovedpine.

Forskellen mellem migræne og spændingshovedpine er, at spændingshovedpine fremkommer, fordi vi spænder i nogle muskler. Det kan fx være, at vi har haft travlt foran computeren, og ikke har taget de pauser, vi egentlig har brug for. Kroppens muskler reagerer ved at spænde, og hovedpinen kommer. Hovedpinen bliver dog ikke værre af, at personen udøver fysisk aktivitet.
Spændingshovedpine sidder ofte i begge sider af hovedet.

Migrænesmerter

Migræne fremprovokeres ikke af muskelspændinger. Man ved egentlig ikke, hvad det er, som fremkalder migrænen, men der findes teorier om, at det er en udvidelse af blodkar uden på hjernen, som er årsagen til migræne. Migræne kan ledsages af kvalme og synsforstyrrelser. Sygdommen bliver værre, hvis den lidende udøver fysisk aktivitet. Migræne kan være meget voldsom og kan vare fra 4 timer til adskillige døgn.

I Danmark er der rigtigt mange mennesker, som lider af hovedpine. Det antages, at 78% af alle danskere har oplevet spændingshovedpine. Det er en form for hovedpine, som kan udvikle sig i en dårlig retning. Migræne og spændingshovedpine er de mest almindelige former for hovedpine.

Spændingshovedpine rammer både mænd og kvinder. Så hendes undskyldning med at have hovedpine, er ikke altid helt valid. Og dog. Undersøgelser har nemlig vist, at migræne oftere rammer kvinderne. Man mener, det har noget at gøre med østrogenhormonet hos kvinderne.

Nakkesmerter

På europæisk plan, så er hovedpine årsagen til 20% af alle sygemeldinger. Det er rigtigt mange.
Derfor er det nødvendigt at få hjælp til nakkesmerter og hovedpine. Finder vi ud af at få hjælp til hovedpinen, så vil det betyde, at antallet af sygedage reduceres.

En god indgang til at få den nødvendige hjælp er at finde en smertebehandlingsklinik eller et smertebehandlingscenter. Der kan du få hjælp til hovedpinen. Der findes klinikker, som arbejder enkelt fagligt, men også klinikker, som arbejder tværfagligt. Det kan være en god idé at henvende sig til en tværfaglig klinik, fordi den slags klinikker kan også tilbyde psykoterapi, som kan være nødvendig, hvis du har kroniske hovedpinesmerter.
(Det anslås, at 150.000 danskere har kronisk hovedpine.)

Hvis du fx leder efter en klinik for smertebehandling, så vær opmærksom på, at der er forskel på en klinik og et center. Leder du fx efter smertebehandling i Aalborg, så vil du se, at der kommer både klinikker og et center frem. Til forskel fra klinikker, så udfører centre for smertebehandling nemlig ikke kun behandling, De er ofte samtidigt forskningscentre, og deres fokusområde er smertebehandling. Aalborg har et universitet, så det er klart, at der findes et center for smertebehandling dér.