Spring til indhold

Balancestol hjalp mig

Vi er rigtigt mange, der forsøger at sidde rigtigt ved vores skrivebord. Hver eneste dag. Det er bare lidt svært, fordi vi skal også koncentrere os om vores arbejde. Og når vi koncentrerer os om én ting, så kniber det ofte med også at tænke på arbejdsstillingen. Heldigvis findes der hjælpemidler, som vi kan bruge. Vi kan fx bruge en balancestol på kontoret, som tvinger os til at holde balancen, imens vi arbejder. Det kan være lidt bøvlet lige at vænne sig til en balancestol. Den bevæger sig, nemlig. Og har vi ikke evne til at holde balancen, ja så kan det ende med, at vi triller ned på gulvet. Men der går ikke særlig lang tid, så har vi vænnet os til balancestolen – faktisk, uden at vi har lagt mærke til det. Vi er nemlig blevet stærkere i ryggen og har fået bedre balance. Og det er fint. Meget fint.

Også mentalt godt

Det er dog ikke kun fysiske fordele, som en balancestol kan give os. Den kan faktisk også være et godt bidrag til et bedre mentalt helbred. Balancestole bliver nemlig ofte også kaldt for ADHD stole. En ADHD stol er en stol, som ofte anvendes i institutioner, hvor børn med ADHD kommer. Den fungerer på samme måde som en balancestol: Den vipper fra side til side og frem og tilbage. Det betyder, at barnet skal koncentrere sig om at holde balancen for ikke at falde. Og med den øvelse bliver barnets evne til at koncentrere sig forstærket. Det oplever med andre ord en bedre balance imellem at være forstyrret af mange andre tanker og at skulle koncentrere sig om en speciel opgave – nemlig at holde balancen. Dermed øges også evnen til, at barnet kan koncentrere sig om en særlig opgave, der skal udføres i institutionen.

Hvad med voksne?

Det er ikke sikkert, at balancestole har den samme virkning på voksne mennesker – og vi behøver heller ikke en officiel diagnose på, at vi har ADHD for at kunne få en balancestol. Men det har vist sig, at vi der bruger balancestole, har lettere ved at kunne koncentrere os om vores arbejde. Vi lader os ikke slå ud af støj eller samtaler, der eventuelt sker i det kontorlandskab, som vi sidder i.

Mange arbejdspladser er begyndt at introducere balancestole på arbejdspladsen netop, fordi det har vist sig, at vi slapper af, når vi sidder på dem. Og ja, du kan ofte finde en balancestol udenfor – der, hvor rygerne holder til. Det er nemlig rart for dem at kunne sidde på den, når de har brug for en smøg. Og det er en nem stol at flytte rundt på. Den vejer ikke ret meget. Den er nydelig. Og ja, selvom askebægeret ikke er kønt, så giver det altså et positivt indtryk, når virksomheden får gæster.
Så alt i alt: En balancestol er en positiv genstand på en arbejdsplads. Der er da også flere og flere, som beder om at få en balancestol i stedet for en almindelig kontorstol. Det betyder ikke, at de lider af ADHD. Det betyder bare, at de er klar over, at en balancestol kan hjælpe dem til at holde koncentrationen.