Spring til indhold

Bevaringsværdige bygninger

I de sidste par år har vi oplevet, at der er gået ildebrand i mange bevaringsværdige bygninger. Dette er en skam. Disse bygninger er (var) jo udtryk for vores stolte og lange tradition for godt håndværk. Nogle af bygningerne indeholdt også værdifulde skatte – såsom gobeliner eller malerier, som mange mennesker har nydt at få lov til at komme og beundre. Ja, vi taler om alle mulige bevaringsværdige bygninger lige fra små beskedne bindingsværkshuse til store slotte eller museer.
Det værste er dog, at i et par tilfælde har der også været dødsfald i forbindelse med ildebrandene.

Når det utænkelige sker

Det er utænkeligt, at den slags kan ske. Men det skete. Og det skal vi have gjort noget ved i en fart. Vi skal undgå tragiske dødsulykker og tab af nationale skatte, hvis der opstår ildebrand. Heldigvis, så kan vi gøre noget ved det. Også på en diskret måde. Vi behøver ikke at gemme skattene af vejen i forskellige arkiver og kældre. Vi behøver ikke at nægte almindelige borgere adgang til bygningerne. Vi kan sikre bygningerne, uden at de bliver ’pakket ind’ i uæstetiske sikkerhedsforanstaltninger.

Rumslukning med Inergen

Der findes mange forskellige rumslukningsanlæg, som kan sættes ind i bygninger, uden at vi lægger mærke til, at de er der. En type rumslukningsanlæg, som er meget diskret, er dem, der anvender Inergen – se her hvad det er. Fordele ved disse rumslukningsanlæg er, at de er forholdsvist nemme at få sat op. De findes i forskellige størrelser – hvilket vil sige, at et anlæg kan dække et lille rum, imens et andet kan dække meget store rum. De vil dog altid være diskrete.
Fordelene ved at anvende Inergen til brandslukning er følgende:

  • For det første: Inergen er ufarligt for mennesker og materiel. Så sker det alligevel, at der udbryder en lille brand i et museum, så vil de mennesker, der opholder sig i rummet ikke komme til skade. De vil ikke indånde farlige luftarter.
    For det andet: Inergen er en luftart, der kvæler ild. Og den gør det hurtigt. Så der vil næppe komme skade på materiel – fx gamle bøger, malerier, møbler eller dørkarme.
    For det tredje: Inergen gør ikke skade på miljøet, når det anvendes, da luftarten består af naturlige luftarter. Brandslukning med Inergen er derfor ideelt til beskyttelse af nationale skatte og bevaringsværdige bygninger.

I korthed: Der findes rumslukningsanlæg, som kan dække et enkelt rum – og så findes der anlæg, der kan dække flere rum. Kapaciteten for hver type kan varieres. Det kan være, at der muligvis skal sættes flere forskellige rumslukningsanlæg op. Dette kommer helt an på bygningen – eller rummet.

I nogle tilfælde kan det også kræve, at der bliver lavet nogle indgreb i – eller lige direkte udenfor bygningen. Men dette kan gøres pænt – og der findes jo mange arkitekter, der kan give smukke løsningsforslag, der ikke skæmmer, hvis det bliver nødvendigt at lave lidt om i – eller i tilknytning til bygningen.

Så, anbefalingen herfra er, at alle, der beskæftiger sig med vores nationale skatte og bevaringsværdige bygninger hurtigt får sat sig ind i alle mulighederne, der findes for brandslukning med Inergen.