Spring til indhold

Det handler om drinks

Nå, I har været på ferie – nede i syden, hvor I nød varmen og kølige aftener. I udviklede ret hurtigt en rutine, som gik på at I oplevede et eller andet i de tidlige morgentimer, inden varmen virkeligt satte ind. Derefter blev de rigtigt varme timer brugt ved en strand eller en pool. Om aftenen handlede det som at gå ud og spise noget lækker mad, og derefter på bar, hvor I nød en drink. Ofte blev det til et glas med rom, som du i forvejen har kendskab til. I fandt en bar, hvor de havde et ret stort udvalg af lys rom, som du skulle smage. Det første glas var ikke så specielt dejligt. Men da tjeneren forstod, at du var utilfreds med smagen, foreslog han dig en anden lys rom, som du kunne smage. På hans regning. Det gjorde du, og du var imponeret. Den lyse rom var blød og krydret i smagen. Den var ikke skarp og ubehagelig. Det var en helt anden rom, end du havde forestillet dig.

Den rigtige mørke rom

Du fortalte naturligvis tjeneren, at han havde valgt den rigtige rom til dig. Du var glad. Og tjeneren blev da også glad for at høre, at han havde ramt rigtigt. Den efterfølgende aften gik I selvfølgelig hen til den samme bar efter aftenmåltidet. Tjeneren hilste dig velkommen, og I fik en lille snak om rom. Hvilken én skulle du prøve? Det var du ærlig talt lidt i tvivl om. Skulle det være en lys eller en mørk rom – se her?

Fordi tjeneren havde forstået, hvad du kan lide, når I skal nyde jeres drinks i baren, foreslog han, at du prøvede en helt særlig mørk rom, som de selv importerer fra Caribien. Du kendte slet ikke til den rom. Du så da også, at på listen over drinks, de sælger, var den ret dyr. Du accepterede dog tjenerens forslag. Jeres drinks ankom efter lidt ventetid. Der var travlt i baren. Men i det øjeblik du duftede til glasset, blev du forelsket. Endnu et glas fantastisk rom, som du kunne sidde og nyde. I lang tid. Og det gjorde du. Du fik virkeligt noget for pengene: Ok, det var et dyrt glas rom. Men det tog dig meget lang tid at drikke rommen. Der skulle duftes, mærkes, nydes. Du lod rommens aroma rive dig med ud i en drømmeverden, hvor det næsten var umuligt for dig at føre en samtale om dagens oplevelser med din kæreste. Du blev sådan set ikke svimmel eller fuld af rommen. Du blev bare henrykt. De eksotiske dufte, som rommen afgav, var fantastiske.

Skotlander har den

De næste dages eftermiddagstimer ved stranden eller poolen blev derfor brugt på at lede på internettet efter, hvor du kan købe den helt specielle mørke rom. Du kunne bare ikke finde den på nettet. Desværre. Hvad gør en rom-entusiast så? Ja, han holder sig ikke tilbage fra at spørge tjeneren, om der måske var en uåbnet flaske af den bestemte rom, som han må købe. Det var der – og den blev købt på stedet. Den flaske mørk rom står nu på hylden – og bliver kun nydt ved ganske særlige lejligheder.

Om ganske få uger, så er sommerferien forbi. Skolerne starter igen. Du og din partner har måske allerede været på sommerferie og er tilbage på jobbet igen. I var måske også ude at rejse? På trods af pilotstrejke og generel travlhed i lufthavnene ude i Europa kom I afsted og hjem igen. Og ja, lufthavne ude i Europa har slet ikke været forberedt på, at så mange mennesker ville ud og rejse her i sommerens løb. Vi har hørt om det fra medierne: ”Der ankommer dagligt i gennemsnit mere end 500 ’herreløse’ kufferter i Københavns lufthavn. Osv.”

Masser af minder

Har du tænkt over, hvor mange feriebilleder, der er blevet uploadet på de sociale medier her i sommer: Billeder af børn der bader, griner og nyder at kunne lege i poolen. Billeder af skøn og eksotisk mad, folk har fået serveret. Billeder af farverige men kølige drinks, der blev serveret inden I fik maden serveret. Jeg har ikke tal på det. Men kan da oplyse at nogle af mine venner postede mindst tre til fem billeder hver eneste dag, imens de var på ferie. Så der er tale om rigtigt mange billeder af drinks, mad, solnedgange og unikke steder. Ja, det er bare en observation, jeg har gjort. Jeg har ikke noget imod at mennesker fortæller omverdenen hvad de drikker, spiser og oplever. Og jeg kan virkeligt godt forstå det, hvis man giver lidt efter og får lidt for mange drinks under sin ferie.

Ferie er jo tiden, hvor vi gerne må gøre nogle af de ting, vi ikke tillader os til hverdag. Som fx at nyde en kold drink sammen med vennerne på ferielejlighedens balkon. Hvor mange af os gør det til hverdag – altså fortæller, at vi godt kan lide farverige drinks? Hvor mange af os tillader os selv at få en drink hver dag? De færreste, vil jeg tro. Men når vi er på ferie, så er det bestemt ikke usædvanligt, at vi får nogle flere drinks, end vi har behov for.
Heldigvis kan vi se, at danskernes alkoholforbrug er faldende. En undersøgelse har vist, at flere og flere har skåret gevaldigt ned på deres forbrug af drinks, der indeholder alkohol. Der er dog mange, som så nyder drinks, der er alkoholfrie. Eller som indeholder meget lidt alkohol.

Drinks med gin og rom

Der sker dog også det, at hvis vi fx skal til fest, så holder vi ikke igen på antallet af drinks med rom og gin, som vi indtager. Og det har naturligvis en konsekvens: En frygtelig dagen-derefter! Hovedpine, kvalme og ualmindelig træthed. Ikke sjovt. Men festen var god og sjov. Der blev drukket og der blev danset. Hvis vi nøjes med at få en enkelt drink dagligt, så er det ok – siger eksperterne. Det vil ikke skade helbredet. Men hvis vi nu udvikler en dårlig vane, når vi er på ferie, hvordan kommer vi så væk fra den igen? Nogle mennesker kan styre det. Måske fordi den uvane, de udvikler, sker et helt andet sted, geografisk. Uvanen forsvinder simpelthen efter hjemkomsten, fordi det er umuligt at forestille sig, at man bare får en drink derhjemme.