Spring til indhold

Eksamensangst?

Som studerende føler du ofte, at du er under pres. Pensum på første og tredje semester var helt utroligt hårdt for dig at komme igennem. Der var også de der eksamener, hvor du fik det rigtigt dårligt: Kvalme og opkastninger i flere dage før eksamen. Rysten på hænderne – faktisk i hele kroppen – på selve eksamensdagen. Og så en total følelsesløs fornemmelse under selve eksamen, hvor resultatet jo blev flotte karakterer. Nu er du så kommet godt ind i femte semester, og du kan allerede mærke, at din eksamensangst er ved at bryde frem igen. Du har tabt to kilo, fordi du ikke har spist noget af skræk for at kaste op.

Du skal i gruppeterapi

Hør lige efter her: Du har eksamensangst i alvorlig grad – og den er faktisk ved at udvikle sig til en farlig spiseforstyrrelse. Det skal du gøre noget ved. Lige nu. Hvad skal du gøre? Ja, svaret er, at du skal gå i terapi – helt konkret i metakognitiv gruppeterapi – se her! Du kan nemlig ikke holde hele studiet igennem, hvis du går og bliver så angst, hver gang du skal til eksamen.

Du vil simpelthen ikke kunne følge med, fordi du skal ind og ud af klinikker, hvor du får behandling for den spiseforstyrrelse, du har udviklet om et år eller to. Så gør noget nu, imens du kan. Og du kan faktisk godt regne med, at metakognitiv terapi virker. Det er nemlig en terapiform, der bygger på en filosofi, der siger, at vores psyke er selvregulerende. Det vil sige, at når vi fx bliver bange, så vil psyken gribe ind i vores tanker og få dem gearet over på andre ting, så angsten forsvinder og vi kan fortsætte livet. Der sker så det – i nogle tilfælde – at psyken ikke er stærk nok til at kunne skifte tankernes gear. Og så har vi balladen. I dit tilfælde er det eksamensangsten.

Gode metakognitive specialister i København

Metakognitiv terapi kan du få mange steder – især i storbyerne. Også selv om denne specifikke terapiform endnu ikke er almindelig kendt. Du skal ikke lede længe for at finde en terapeut, der kan tilbyde dig metakognitiv terapi i København. Og da du studerer i København, så kan du godt finde et par timer hver uge til at gå i terapi dér.

Du behøver nemlig ikke mere end et par timers terapi hver uge. Terapien går nemlig ud på, at du skal lære nogle øvelser, som kan få dig til at dreje de dårlige tanker i andre retninger. Så at sige skyde dem ned med et haglgevær – så de spreder sig – og giver din psyke rum til at kunne regulere sig. Øvelserne til metakognitiv terapi, som din terapeut vil lære dig, sigter ikke kun på at sprede tankerne. Se mere her.

De sigter også på, at du bevidst kan være med i processen. Du lærer, med andre ord, at kontrollere dine tanker. Og de øvelser, som du lærer, glemmer du aldrig. Du vil derfor være i stand til at kunne kontrollere din eksamensangst fremover. Det betyder, at du kan gennemføre dit studie – uden eksamensangst og alvorlige sygdomme – som fx en spiseforstyrrelse.