Spring til indhold

Fugtig og kold vinter

Det har været en fugtig vinter. Den har faktisk også været kold. Men den fugt og vind, som har hersket, har, bare føltes, som om det var rigtigt koldt.

Men jeg kan jo se nede i vores kælder, at det ikke har været så koldt. Vi har nemlig opdaget en fugtskade dernede. Og så vidt jeg kunne forstå på vores forsikringsagent, så har det noget at gøre med fugt og dårligt indeklima. Så de vil ikke dække udgiften til, at vi kan få skaden repareret. Øv.

Jeg kan ikke helt forstå det. Jeg har jo indsat ventilatorer i alle kælderrummene netop, fordi jeg er opmærksom på, at det er svært at holde et godt indeklima i små rum. Og især i kældre.
Måske har de ventilatorer, jeg har indsat ikke været kraftige nok? Jeg ved det ikke. Jeg indrømmer, at jeg ikke spurgte en ekspert på området.

Sundt indeklima med en varmepumpe

Du ved sådan en, der ved alt om sundt indeklima, og hvordan man skaber det med en jordvarmepumpe. Jeg spurgte ikke, fordi jeg var sikker på, at jeg ville få at vide, at jeg skulle investere i mange forskellige mekanismer. Fx en affugter. Et jordvarmeanlæg. Eller et nyt opvarmningssystem!

Midlerne er begrænsede, så jeg valgte at gøre det på min måde, og med de råd, jeg fik fra min far, da jeg var helt ung: Sørg for, at der er ventilation i rummene med en varmepumpe, som kommer fra jordvarme. Og det var lige det, jeg gjorde. Ikke så meget fikumdik her.

Jeg fandt varmepumperne på nettet via en hjemmeside, der hed Jordvarmeanlæg.dk. De var på tilbud. Eller også var det sådan et rabattilbud, jeg fik, fordi jeg skrev mig op til nyhedsbrevet. Det er i øvrigt ligegyldigt. Jeg købte varmepumpen og satte dem op. Jeg er ret god til at gøre tingene selv, så der var, også en besparelse der.

Men det har bare ikke fungeret godt nok. Fugtskaden er alligevel opstået. Skal jeg skifte ventilatorerne ud med nogle kraftigere varmepumper? Eller skal jeg få isoleret bedre? Jeg har lidt på fornemmelsen, at det ender med, at jeg skal i gang med et større projekt, der handler om at isolere væggene bedre i kælderen.

I første omgang skal jeg dog lige sikre mig, at den fugtskade, som vi har, ikke spreder sig. Så varmepumpen er sat på fuldt drøn. Hvis jeg kan se, at skaden ikke breder sig, ja, så må jeg se, hvilke andre løsninger der findes.

Måske er det et sprængt vandrør?

Det slår lige pludseligt ned i mig! Det kan faktisk godt tænkes. Selvom der ikke har været så meget frost i år, så kan det alligevel godt tænkes. Vi har jo ikke fået trukket nye rør i mange år. Måske er der ét, som ikke holder tæt.

Har jeg tjekket vandregningen? Måske kan den give et spor. Hvis der er ekstra forbrug, så kunne det jo tyde på, at et af rørene nede i kælderen ikke er helt.

Jeg styrter ind på mit kontor og finder regningerne frem. Og ja, jeg kan se, at den sidste regning viser et usædvanligt stort forbrug. Konklusion: Jeg har de rigtige ventilatorer, men de forkerte vandrør.