Spring til indhold

Gryder og pander

Jeg står i kø ved kassen hos en stor isenkræmmer. Det er en kæmpestor forretning, og de sælger alt inden for køkkenudstyr og udstyr til bordet. Lige fra duge og dækkeservietter til store spisestel, vaser og lysestager. Foran mig er der et ungt par. Det er helt tydeligt, at de er ved at flytte sammen. De har købt to stk. af alt: 2 knive, 2 gafler, 2 almindelige glas, 2 vinglas og 2×2 tallerkener – 2 flade og 2 dybe.

Stort indkøb

De har også købt en masse køkkenudstyr: gryder og stegepander, køkkenvægt, skåle og ja, hundrede ting. De er, sådan lidt kejtede de to unge mennesker. Det er vist nok hende, der har bukserne på i det forhold. Jeg kan se, at hun kommanderer meget med ham. Han skal gøre dit og dat, mens hun løber frem og tilbage mellem kassedame og indkøbsvogn.

Han er ved at lægge alle varerne op på løbebåndet ved kassen. Han er den systematiske, hun er hende, der bestemmer. Han lægger varerne op på løbebåndet på en meget systematisk og ualmindeligt rolig måde: Skuffedeleren bliver placeret på båndet. Derefter placerer han 2 skeer, 2 gafler og 2 knive i hver sit rum. Grydeske og paletkniven kommer op i et andet rum. Løbebåndet ruller en smule frem, og han placerer de 2 glas og 1 kande på båndet. Lidt mere plads, og han kan få stegepanden og gryden placeret. Inden han lægger panden og gryden på båndet, leder han først efter de 2 dækkeservietter de (hun?) har valgt. Så kommer gryden og stegepanden op på bæltet. Omhyggeligt får han placeret de sidste ting. En lysestage, en skål og et par viskestykker.

Bliver lidt utålmodig

Det har taget lang tid. Jeg er ved at være utålmodig. Jeg har jo kun 2 ting, jeg skal betale for: et sæt bestik og 6 vinglas. På vej hjem fra isenkræmmeren kan jeg ikke lade være med at tænke på de to unge mennesker, jeg så i butikken. Jeg forstår ikke, helt hvorfor de kun købte 2 knive, 2 gafler og 2 skeer. De kunne have fået et helt sæt bestik for få kroner mere. Måske er det noget med et skrabet budget. Ok. Men hvorfor købte de så dækkeservietter og lysestager? Det er, da noget man kan leve uden, ikke? Måske ikke, hvis man er forelsket. Så skal der være romantik. Åh, ja, selvfølgelig. Men den der med, at der skal være 2 af hver? Jeg forstår det ikke helt. Er det sådan noget, man gør, når man flytter sammen med en anden for første gang. Du ved det her med, at man har tandbørster af det samme mærke og helst også bruger den samme tandpasta?

De var søde at se på de unge mennesker. Men et eller andet sted, så kan jeg ikke lade være med, om deres forhold vil holde. Han blev jo kommanderet rundt med. Men hans systematik og rolige ageren fortalte mig, at han helt sikkert er en stædig sjæl. Måske er det lige det, de sætter pris på hos hinanden? Hendes kommanderende, men i virkeligheden bløde, kærlige, og måske nervøse væsen og hans stålfaste ro?