Spring til indhold

Heste, skadedyr og brænde

Har du nogensinde besøgt en hestestald en rigtig varm sommerdag? Måske har din kæreste en hest, som hun skal passe og ride – og derfor er du næsten tvunget til at skulle med ud til stalden dagligt? Hvis ikke, så kan jeg fortælle dig, at det kan blive en rigtig ubehagelig oplevelse, hvis staldfolkene ikke har sørget for god udmugning og god udluftning. For det første er der stanken af dyrenes urin i boksenes strøelse og af hestepærerne, der ligger spredt hist og pist på staldgangen. For det andet er der fluerne. Og dem er der virkeligt rigtigt mange af. Både de små og de store – spyfluerne.

Muligvis er der også hestebremser. Det er et helvede. Og kan du ikke finde et sted i ly for insekterne, så kan det faktisk blive rigtigt smertefuldt. Fluer bider nemlig. Og ja, de bider ikke kun dig. Også hestene.

Skadedyr kan bekæmpes

I nogle tilfælde kan det være så slemt, at du helst vil tilkalde en eller anden skadedyrsspecialist, som kan komme og udrydde den ulidelige mængde insekter. Det har du dog ikke ret til. Stalden er jo ikke din ejendom. Men du kunne godt tage en lidt heftig dialog om skadedyr med ejeren. Det er jo ikke godt for en virksomhed, at der er så mange insekter. Og jo, du er godt klar over, at det ikke skyldes dårlig hygiejne.

Staldfolkene får muget boksene ud. De samler hestepærerne op og bærer dem ud på møddingen. Men altså. Er det ikke et voldsomt problem?

Hestefoder

Der er jo en grund til, at fluerne samler sig i stalden: De er sultne og hvis du går en tur ind i foderkammeret, så vil du se en sort sværm rejse sig fra tønderne, hvor de opbevarer hestefoder.  Og det er lige meget om det er korn, melasse eller andre typer heste foder. Fluerne er der. Og muligvis også musene. Jo, en stald er et nemt offer for angreb fra forskellige skadedyr. Derfor er det godt, at der findes specialister, som kan rådgive omkring, hvordan du kan komme af med dem. Der er nemlig stor forskel på, hvordan du skal håndtere skadedyr (fx mus) i en stald og i en boligs stråtag. Ja, der kan være regler for, hvad du må gøre, og hvad du skal have fat i en specialist til at gøre for dig.

Brug træbriketter i stedet for brænde

Men for ikke at trampe rundt i det her med fluer, myg eller andre irriterende insekter, så skal du lige vide, at det faktisk ikke er så godt at dræbe insekterne. Vores planet har brug for dem. Men i nogle grelle tilfælde – som fx i en hestestald en varm sommerdag – så er det bare befriende at komme af med fluerne ved at begrænse antallet af dem.

Vi skal derfor se lidt mere nuanceret på de forskellige insekter, som viser sig i vores have. Vi skal ikke betragte dem som skadedyr. Og er du i tvivl om et insekt er et skadedyr, så spørg specialisterne. De vil kunne rådgive dig. Og de vil hellere end gerne hjælpe dig med udryddelsen af skadedyr, hvis det kommer på tale. Bemærk også, at mange har problemer med skadedyr, når de opbevarer almindeligt brænde. En måde at løse det på er at bruge træbriketter – se her.