Spring til indhold

Parkinson sygdommen

Nu ved jeg ikke, hvad du ved om Parkinson sygdommen. Jeg ved ikke ret meget. Men jeg ved, at den går ud over nervesystemet og balancen. Det er derfor, at vi ser mange mennesker med Parkinson ryste voldsomt på hænderne. Vi ser dem nok ikke så ofte miste balancen og falde. Men det sker i hjemmet – noget oftere, end vi tror. Det er en sygdom, som ikke kan helbredes, men som kan forsinkes. Det er derfor vigtigt, at mennesker med Parkinson får nogle hjælpemidler, der kan hjælpe dem i deres hverdag, så de ikke kommer til skade.

Hjælpemidler til Parkinsons

Der findes rigtig mange Parkinson hjælpemidler, som en person kan få god gavn af, og som sikrer imod ulykker. Fx er det faretruende at iagttage når mennesker, der ryster på hænderne, skærer en salat. Den skarpe kniv er ude af kontrol. Og ja, det hænder ofte i skårede fingre og mindre blodbade. I sådan et tilfælde kan et mandolinjern med håndbeskytter måske være en rigtig god løsning: Grøntsagerne kan blive snittet fint. Salaten bliver skåret. Uden ulykker. Og ja, en spiserobot kan jo så hjælpe imod griseriet på køkkenbordet eller tøjet, som uvægerligt vil være følgen af stærkt rystende hænder.

Badeværelset er farligt

Mange Parkinson hjælpemidler handler da også om hjælpemidler, som gør køkkenet et sikrere sted for den syge at opholde sig i. Men der er en del af denne velfærdsteknologi, som også handler om badeværelset – se her. Det kan være farligt for et menneske med Parkinson at skulle rejse sig efter et skønt skumbad. Her kan sådan bøjle på væggen være redningen. Kan personen gribe bøjlen og få støtte til at rejse sig, så er chancerne for at han eller hun mister balancen større.

Og ja skridsikre bademåtter er et must – det giver sig selv. Faktisk er mange hjælpemidler her de samme som til de mennesker, der lider af demens.

Kommunikation kan også være et problem for mennesker med Parkinson. Heldigvis er velfærdsteknologien så langt fremme, at det ikke længere er nødvendigt at indtaste et telefonnummer. Vi kan bruge vores stemmer. Og jo længere frem velfærdsteknologien kommer, så bliver de der smartphones bedre og bedre til at forstå hvad vi siger til dem. Der er derfor ikke længere grund til at sidde med en kostbar mobiltelefon i hånden og være skræmt over, at vi kommer til at tabe den så den går i stykker!

Mobiliteten er også truet af sygdommen

Vi har været inde på det her med mobilitet og balance hos mennesker med Parkinson. Nu er det sådan, at mange mennesker godt kan lide at gå en tur i det gode vejr. Måske endda helt ned til supermarkedet. Der skal købes mel og smør, så småkagerne kan blive bagt. Det kan være en uoverkommelig opgave at skulle gå til supermarkedet. Men ved hjælp af en rollator – der både kan bruges ude og inde – så er løsningen fundet.

Der findes skridsikre rollatorer. Og ja, den er et ’gammeldags’ stykke velfærdsteknologi. Men den fås i smarte farver – og det bedste er, at den sikrer, at den syge får motion hver dag. Undersøgelser har nemlig vist, at mennesker med Parkinson skal motionere hver dag. Med motion holdes motorikken nemlig ved lige, hvilket kan være med til at forsinke sygdommens udvikling.