Spring til indhold

Polering og vask

Henne på nabovejen er der oprør. Det handler om, at det ældre par, der bor i nr. 11 ikke er i stand til at passe hverken haven eller deres hus. Der er beskidt, og naboerne er godt sure over stank og snavs, som de skal kæmpe med. Det er ellers søde ældre mennesker, men måske burde de kontakte deres familie for at få hjælp til at holde deres ejendom i nogenlunde pæn stand. Det har du jo pligt til som ejer. Der skal ryddes for sne på fortovet. Hækken skal klippes, så forbipasserende kan komme forbi. Der skal være et minimum af orden.

Stribede glaspartier

Naboerne til det ældre par, har i mange måneder forsøgt at få dem til at ringe til deres sønner. Det er ikke lykkedes. De, naboerne, har også hjulpet parret med at feje blade væk fra fortovet. Der er endda en dame, der har været inde for at pudse husets vinduer. De var jo totalt indsmurt i snavs. Striberne på vinduerne var meget synlige udvendigt. Men damen er træt, har også et fuldtidsjob og to små børn, så hun kan ikke hjælpe dem med vinduespudsningen. En af naboerne til parret fortalte, at der har været et møde, hvor alle på vejen diskuterede, hvad de kan gøre for at hjælpe parret. Der var én, der foreslog, at parret skulle flytte – til en ældrebolig i nærheden. Han mente, at de burde sælge huset og leve et andet sted. Lidt hårdt sagt. Men måske i virkeligheden det rigtige. Når du ikke kan passe dit hus og din have, hvad skal du så gøre?

Brug en ordentlig vinduespolerer

Ja, mange af os vil jo ikke flytte fra et hjem, hvor vi har stiftet familie, set børnene vokse op og blive uafhængige. Det er svært at flytte efter 40 år i det samme hjem. Men vi kan sørge for, at vi har overskud til, at vi kan købe hjælp til de ting, som vi ikke selv kan overkomme. I dette tilfælde ville det jo være oplagt, at parret fandt en vinduespudser i Hvidovre til en god pris, og fik ham eller hende til at pudse deres vinduer. De burde måske også få en gartner til at komme et par gange om året, så hækken kan blive klippet.

Mødet, som blev holdt, endte ikke i enighed imellem parrets naboer. Der var nogle, der mente at parret skulle fjernes med tvang. Der var andre, der mente, at de (vi) har overskud nok til at kunne hjælpe dem. De talte om at vinduespudsningen hos dem kunne gå på skift imellem de unge og stærke. Andre igen talte for, at alle kunne skillinge lidt sammen, så der kunne blive råd til en gartner, en rengøringsdame og en vinduespudser fra Hvidovre. Det ville nok være den nemmeste løsning. Dette var der dog rimelig stor modstand imod. Så den løsning blev forkastet. Men der blev som sagt ikke fundet en holdbar løsning. Der var dog en enkelt, som gjorde det indlysende: Han besøgte ægteparret, og fik lov til at ringe til deres ældste søn, så han kan forklare ham, at hans forældre er oppe i en alder, hvor de har brug for hjælp.

Flytterodet

Nu har I levet i et flytterod i 2 måneder. Hele sommeren er gået med at få placeret møbler, billeder, reoler mv i det store hus, som I flyttede ind i her 1. juni. Det er en skøn gammel kasse i to etager. Haven er pragtfuld. Der er mange frugttræer. Og ja, pejsen har da også været flittigt i brug. I er bare så trætte. Det hele ligner stadig et stort roderi. Der har været håndværkere for at sætte nye hårde hvidevarer op i både køkkenet og på badeværelserne. Der har været malere, som har hevet gammelt tapet ned fra væggene – og der er blevet sat nyt tapet op – eller der er blevet malet. Her er støvet og du synes ikke, at du har gjort andet end at gøre rent efter håndværkere i 2 måneder. Du er godt træt af hele tiden at skifte posen i støvsugeren ud. Du er godt træt af, at støvekluden ligesom hænger fast i din hånd. Du er træt af at skylle og vride klude.

Udskyder vinduerne igen og igen

Og ja, det der projekt med at få vinduerne pudset, bliver hele tiden udskudt. Der er ligesom andre ting at prioritere. Du synes faktisk også, at din mand har svigtet dig. Han har selvfølgelig skullet på arbejde. Men det, at han bare kører afsted om morgenen og først kommer hjem ved 17-tiden, har betydet at du har stået temmelig alene med håndtering af håndværkere, udpakning af flyttekasser og rengøring. Ok, her på det sidste har din mand da også hjulpet lidt med at få banket et søm (mere støv) i væggen, når der skulle hænges et billede op. Men det er så det. Stemningen imellem jer er ikke den bedste. Du vil gerne have lidt mere hjælp. Og det skal være til nogle af de her kedelige ting, som du bare ikke orker at tage fat på. Fx ville hjælp til rengøring og vinduespudsning være skønt. Du ville kunne køre alle flyttekasserne til genbrug. Du ville kunne sørge for at få plejet dit hår. Du ville – ja så meget. Nyde, at I nu bor i en stor dejlig villa.

Ekstern hjælp til det grove

Du beslutter dig derfor at sætte en seddel op nede på gymnasiets og supermarkedets opslagstavler. På sedlen skriver du: ”Hjælp til rengøring og vinduespudsning søges. God timeløn. Ring til os.” Der går en halv dag, så får du et opkald. Det er en pige, der gerne vil hjælpe med rengøringen. Men hun vil ikke pudse vinduerne. Hun har højdeskræk. Ok, hun får besked på at komme i morgen eftermiddag og arbejde i 3 – 4 timer. Lidt senere ringer din telefon igen. Det er en vinduespudser i Lyngby med tid, som har fået at vide, at du gerne vil have hjælp til den opgave. Han forklarer dig sin prispolitik. Noget med rabatordninger og den slags. I aftaler en tid, hvor han kan komme og pudse jeres hus’ vinduer – og hvor han kan forklare dig om priserne i detaljer. Du undrer dig over, at du ikke har tænkt på at få professionel hjælp noget før. Det er jo nemt – og det er ikke særligt dyrt.