Spring til indhold

Rynker og Botox

Jeg har godt nok hørt mange skrækhistorier om botox og ansigtsløftninger. Og ja, der cirkulerer mange billeder på nettet af forskellige kendte mennesker, som har fået forkerte kosmetiske behandlinger. Men et eller andet sted, så tror jeg altså på, at de mislykkedes behandlinger er færre end de succesfulde. Det kan da godt være, at botox behandlinger kan gå hen og blive misbrugt. Ligesom alkohol eller narkotika. Men jeg har den overbevisning, at her i landet har lægerne et ansvar, og de tager det alvorligt. Hvis de ser, at en behandling er ved at skride ud, siger de da til. De ved, at det ikke er godt for deres omdømme, hvis der kommer rygter i omløb om, at de ikke tager deres ansvar alvorligt.

Hvad er botox?

En botox behandling er ikke bare en botox behandling. Botox bliver ligesom brugt, som en fælles betegnelse for forskellige behandlinger, der kan foretages, så vi kommer til at se friskere eller yngre ud. Botox som sådan er et protein. Kroppen kan nedbryde det. Det er derfor, at en botox behandling kan gentages flere gange, uden at det egentlig er farligt for kroppen. Desværre ved de fleste ikke, at der også kan bruges andre midler i kosmetiske behandlinger. Disse kan være kemiske og kan måske ikke nedbrydes af kroppen. Den slags midler bliver ofte – men misvisende – også kaldet for Botox i daglig tale.

Det er klart, at en læge har pligt til at forklare sin patient om forskellene på de behandlinger, man kan få, hvis man beslutter sig for, at nogle af de dybe rynker skal væk. Og det er klart, at patienten har en pligt til at spørge om de forskellige behandlinger. Der findes jo mange muligheder. For nogle er det vigtigt, at midlet, der bruges, ikke skader kroppen. For andre er det det umiddelbare resultat, der har prioritet. Fx så kan en behandling med botox gøre meget – og hurtigt – for et træt ansigt. Men den behandling skal måske gentages et par gange om året. (Netop fordi Botox nedbrydes i kroppen).

Permanent eller ej?

For andre er det mere vigtigt, at behandlingen er mere permanent. Det kan være svært for dem at finde tid til at komme til en kosmetolog flere gange om året.
For de fleste vil løsningen måske være en kombination af forskellige behandlinger.

Indsprøjtning mod rynker ved munden

Når en patient får en botox behandling, sker der reelt det, at botox sprøjtes ind i musklerne under huden. For eksempel ved rynker omkring munden – rygerlinjer. Det forhindrer, at musklerne kan trække sig sammen, og det betyder, at huden bliver glattere. Man kan sige, at botoxen lammer musklerne, som bevirker, at vi får rynkerne.

Men da botox ikke forbliver permanent i kroppen, så vågner musklerne ligesom op igen, og de kan derfor begynde at trække sig sammen, og rynkerne opstår. Derfor skal en behandling med botox gentages, hvis man altså vil blive ved med at se yngre ud.
Når en patient vælger at blive behandlet med botox for første gang, må lægen ligesom prøve sig lidt frem – og der vil ikke blive brugt ret meget botox i den første behandling. Ingen ved helt præcist på forhånd, hvordan musklerne reagerer på det lammende middel. Derfor vil lægen hellere gå langsomt til værks. Hun vil nemlig skulle lære dine muskler at kende, før hun kan give den helt rigtige dosis.