Spring til indhold

STX på 2 år

Nå, nå, nå. Hidsigprop. Fald lige lidt til ro. Du behøver altså ikke at hidse dig op, bare fordi de taler om endnu en af de der internationale undersøgelser, der tager pulsen på unges færdigheder. Jo, jeg hørte det samme, som du gjorde: Danske elever er blevet dårligere til matematik og læsning. Javel, ja. Måske er der ganske gode forklaringer på det. De ligger udenfor folkeskolens muligheder for at gribe ind. Og de færreste skolelærere er ikke deres ansvar så bevidste, at de kan gøre noget effektivt:

Skærmene bliver ikke forbudt i klasselokalet. De hersker i mange menneskers liv. Faktisk så meget, at vi måske snart ser mutationer i den menneskelige krop: Forlængede hænder og fingre, så telefonen ligger sikkert – og handy? – i en enkelt hånd. Vi skal ikke længere kunne holde på blyanter og tuscher.

2 årig STX

Men fordi du hører, at danske elever er blevet dårlige til matematik, så behøver du altså ikke at hidse dig sådan op. Måske hidser du dig op, netop fordi det rammer dig? Du vil jo gerne være programmør og arbejde med at udvikle games for børn. Jamen så må du vist hellere lægge hidsigheden fra dig og bruge energien på at tage en STX 2-årig, så du hurtigt kan komme videre med din uddannelse?

Nå, du er slet ikke boglig, siger du. Javel. Ser man det. Ja, så er det der med STX jo ikke lige vejen frem for dig. Er det så noget med, at du egentlig gerne vil i lære hos en erfaren udvikler?

Du kan blive voksenelev

Det kan være lidt svært at finde sådan en, men vi kan da prøve. Måske kan det løses ved, at du tilmelder dig den relevante uddannelse som EUD student og derfor kan få hjælp til at finde en praktikplads, når du kommer dertil i forløbet? Du kan blive voksenelev her, hvilket ofte kan være en fordel, når du skal søge praktikplads. En EUD uddannelse består af grundforløb, hvor du får undervisning i dit fag, som kombineres med praktik ude i det virkelige liv: På arbejdspladserne. Her er det, som voksenelev, at du har en fordel: Du har nemlig allerede erfaring med at skulle på arbejde.

Du forstår derfor, hvor vigtigt det er, at du møder op til tiden og kan lytte til de erfarne medarbejderes råd og vejledning. Og går det godt på din praktikplads, så kan du jo altid holde forbindelsen til arbejdspladsens ledelse ved lige og så søge om et fast job, når du har fuldført din uddannelse.

Mesterlære er populært igen

Nu spørger du så, om sådan et EUD forløb ikke i virkeligheden er det samme som bare at komme i lære – sådan som i mesterlære, som fx smed eller en bager. Nej, det er ikke det samme. De fleste EUD studenter, der faktisk er i mesterlære, er voksenelever! Det er der en grund til: De fleste mestre vil helst have voksenelever, fordi de ved, at de er godt motiverede for at tage uddannelsen. De har derfor ikke problemer med at skulle motivere et menneske, der måske er presset ind i uddannelsen af ambitiøse forældre.