Spring til indhold

Tørring af produkter

Der findes stadigvæk produktionsvirksomheder i Danmark. Nogle af dem fremstiller produkter, der kræver, at de skal tørres på en meget skånsom måde. Dette er fordi produktet i nogle tilfælde indeholder materialer, der meget nemt kan eksplodere eller gå i brand, hvis de pludseligt bliver udsat for varme. Og ja, de virksomheder udvikler hele tiden nye produkter, fordi de ved, at de skal finde nye måder at møde de kvalitetskrav, som kunderne stiller. Så kemikalier eller opløsningsmidler – som netop kan være meget brandfarlige – kan ikke helt undgås.

Tørreovne

Disse virksomheder anvender ofte tørreovne, når produkterne skal tørres. Den slags ovne kan nemlig sikre, at produkterne bliver tørret på en forsvarlig måde, så der ikke sker ulykker. Samtidigt sikrer de også, at produktet ikke bliver til fare for brugerne af det. Og nej, det har intet at gøre med en almindelig ovn, sådan som vi kender dem fra vores køkkener. Der er tale om større ovne, der kan indeholde større mængder. Tørreovne er helt særlige ovne. De fungerer ikke på den samme måde, som varmeskabe gør. Jo, der findes også helt særlige varmeskabe i industrien. De har altså intet at gøre med det varmeskab, som din ovn i køkkenet måske har. Det er også to vidt forskellige ting.

Særlige vakuumovne

Tørreovne er altså ikke varmeskabe. Og ja, tørreovne anvendes altså kun i industrien og på laboratorier. Den store forskel på varmeskabe og tørreovne er, at tørreovne – eller vakuumovne, som de også bliver kaldt, er, at tørreovnene er eksplosionssikre. Den generer simpelthen et stabilt tryk i ovnen, så farlige midler, der anvendes, ikke kan antændes. Men der også en anden, og meget vigtig forskel på fx varmeskabe og tørreovne: De sidste – tørreovnene – har som regel et meget stort vindue. Det betyder at producenten kan se, hvad der sker med produktet – og derfor også kan gribe ind, hvis noget ikke er, som det skal være.

Der findes adskillige forskellige tørreovne på markedet, som bruges i mange forskellige industrier. Det kan fx være industrier, der har brug for at tørre produkter, der har malede overflader. Maling indeholder opløsningsmidler, som er eksplosive.

Mange applikationer

Det kan fx være industrier, der producerer lamper, der er blevet malet. Eller træprodukter, der har fået lak. De har brug for en særlig type tørreovne. Men det kan også være industrier, der producerer nye produkter – fx cannabis ekstrakter. De har brug for en anden type tørreovn. Hvilken type, din virksomhed eventuelt har brug for, skal du tale med forhandleren om. En ting er sikker, og det er, at en tørreovn kan nå meget høje temperaturer. Faktisk helt op til + 300oC varme. Det er meget højere, end de fleste klimaskabe kan nå.

Har du brug for at nå op på så høj en temperatur, så er det måske det bedste for dig at se nærmere på de tørreovne, der har sådan et indbygget overvågningssystem, som bevirker, at en alarm sætter i gang, hvis noget går galt. Det kan jo ske. Tørreovne er nemlig højteknologiske produkter, der kan programmeres. Der er altid en risiko for, at noget kan gå galt – fordi den, der programmerer, måske laver en lille fejl.